powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΟΡΑ


Αθλητικό Σωματείο της Ρόδου με την επωνυμία "Γυμναστικός Σύλλογος ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ " που ιδρύθηκε το 1905 από 18 Ρόδιους πατριώτες με επικεφαλής τον εκπαιδευτικό Δημήτριο Αναστασιάδη. Το όνομά του παραπέμπει στον αρχαίο Ρόδιο Ολυμπιονίκη Διαγόρα.
Επέδειξε πλούσια εθνική, κοινωνική, πολιτιστική και αθλητική δράση, εξαιτίας της οποίας διαλύθηκε από τις κατοχικές Ιταλικές Αρχές το 1929. 
Ο Σύλλογος ανασυστάθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ρόδου το 1945 και συνεχίζει τη λειτουργία του έως σήμερα καλλιεργώντας πολλά αθλήματα. Το 1954 τιμήθηκε με το μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την σπουδαία εθνική, κοινωνική, πολιτιστική και αθλητική προσφορά του.
Ποδόσφαιρο
Γ.Σ. Διαγόρας δημιούργησε ποδοσφαιρική ομάδα το 1925. Η ομάδα αγωνιζόταν στο άτυπο τοπικό πρωτάθλημα μέχρι το 1929 οπότε οι κατοχικές Ιταλικές αρχές διαλύουν βίαια το Σύλλογο εξαιτίας της πατριωτικής δράσης του. Οι ποδοσφαιριστές του Διαγόρα βρήκαν στέγη σε άλλα σωματεία της πόλης και στελέχωσαν τις ομάδες τους.
Η ποδοσφαιρική ομάδα δημιουργήθηκε ξανά το 1945, αμέσως μετά την λήξη του πολέμου, ταυτόχρονα με την ανασύσταση του Συλλόγου. Συμμετείχε στο τοπικό πρωτάθλημα και η υπεροχή της ήταν συντριπτική. Επισκίασε όλες τις άλλες ομάδες της Ρόδου, ως η μόνιμη πρωταθλήτρια στα μεταπολεμικά τοπικά πρωταθλήματα. Το 1963 δημιουργήθηκε η Β Εθνική, όπου ο Γ.Σ. Διαγόρας συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Δωδεκανήσου. Για 3 χρονιές έχασε οριακά για λίγους μόνο βαθμούς την άνοδο στη Α' Εθνική, καθώς τερμάτισε δεύτερος. Συνέχισε όμως να πρωταγωνιστεί και να κυνηγά με αξιώσεις την άνοδο μέχρι το 1968. Τότε με εντολή της χούντας, ο σύλλογος υποχρεώθηκε σε συγχώνευση με τον Δωριέα και τον Ροδιακό και αυτό σαν αποτέλεσμα είχε τη δημιουργία ενός νέου συλλόγου, του Α.Σ.Ροδος.
Ο Γ.Σ. Διαγόρας δημιούργησε εκ του μηδενός νέα ποδοσφαιρική ομάδα, ξεκίνησε από το τοπικό πρωτάθλημα και το 1980 συμμετείχε ξανά στην Β' Εθνική. Το 1986 ήταν το έτος της δικαίωσης, καθώς κατέκτησε την άνοδο στην Α' Εθνική όπου και παρέμεινε για 3 χρόνια. Ακολούθησαν κακές αγωνιστικά χρονιές που παρέσυραν την ομάδα σε χαμηλότερες κατηγορίες.
Τα τελευταία χρόνια η ομάδα έχει επανέλθει σε ανοδική τροχιά. Αγωνίστηκε με επιτυχία στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής και μετά τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου 2007-08 ανέβηκε στην Β' Εθνική κατακτώντας το πρωτάθλημα του νοτίου ομίλου. Τα οικονομικά προβλήματα όμως ανάγκασαν την ομάδα να αποσυρθεί από την Β εθνική έπειτα από 3 σεζόν και την σεζόν 2012-2013 συμμετέχει στο περιφερειακό πρωτάθλημα της Δ εθνικής κατηγορίας
Καλαθοσφαίρηση
To τμήμα μπάσκετ του Συλλόγου υφίσταται από το 1949. Ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας της ομάδας έγινε στις 20 Αυγούστου του με αντίπαλο τον Δωριέα τον οποίο ο Διαγόρας νίκησε με σκορ 28-7.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Διαγόρας συμμετέχει στα τοπικά πρωταθλήματα με αντιπάλους τις άλλες ομάδες της πόλης (Δωριέα, ΑΟΝ, ΑΕΠ). Επίσης λάμβανε μέρος και στις διοργανώσεις των κυπέλλων που διεξάγονται προς τιμήν των ηρώων Αλ. Διάκου, Γ. Κωσταρίδη, Μ. Βρούχου. Περιστασιακά αντιμετώπιζε ομάδες αποτελούμενες από πληρώματα αμερικανικών πολεμικών πλοίων που κατέπλεαν στο λιμάνι της Ρόδου. Ο Διαγόρας ως πρωταθλητής Δωδεκανήσου συμμετείχε και σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα: τον Ιούλιο του 1954 αντιμετώπισε στην Αθήνα, τον Παναθηναϊκό, τον Πανελλήνιο, και τον ΠΑΟΚ. 
Βασικά στελέχη της τότε ομάδας ήταν οι Δοξόπουλος, Πετρίδης, Κωνσταντίνου, Καλλιγάς, Παυλίδης, Χιάμπολης, Κωνστάτζος, Σφυρίου, Καμπούρης, Παντελάκης κ.α.
Το 1955 κατασκευάστηκε το γήπεδο μπάσκετ του Συλλόγου πίσω από τη Λέσχη φίλων της ομάδας, το οποίο έκτοτε αποτελεί την έδρα του τμήματος. Στο γήπεδο του Συλλόγου έχουν αγωνισθεί και γυμνασθεί χιλιάδες αθλητές και έχουν αναδειχθεί πολλά αθλητικά ταλέντα. Το 2000 το γήπεδο του Συλλόγου μετατράπηκε σε κλειστό γυμναστήριο.
Το 2002 η ομάδα πέτυχε την άνοδο στην Γ' Εθνική Κατηγορία, επιτυχία που επανέλαβε το 2005 , καθώς επίσης και το 2007 Το 2009 η ομαδα πετυχε ξανά την ανοδο της στην Γ Εθνική Κατηγορία όπου την περιοδο 2009-2010 τερμάτισε δεύτερη πίσω απο την πρωταθλήτρια ομάδα της Κηφισιάς , εξασφάλισε δε την άνοδο στην Β Εθνική , σε αγώνες κατάταξης νικώντας τον Κορροιβο Αμαλιάδας , τον Φίλιππο Βεροιας και το Ασβεστοχώρι. Την αγωνιστική χρονιά 2010-2011 αγωνίστηκε στην Β Εθνική , και εξασφάλισε την παραμονή της τερματίζοντας στην 11η Θέση. 
Η ομάδα στηρίζεται τα τελευταία χρόνια κυρίως στο τοπικό στοιχείο .Ροδίτες καλαθοσφαιριστές με μεγάλη συνεισφορά στην ανοδική πορεία του συλλόγου τηντελευταία οκταετία είναι οι Μαρκάκης , Μαρουλλάκης , Δούβαλης , Παρδακάς , Σκορδάλης , Παναγιωταράκος , Γκογκίδης , Βογιατζής και ο Αντώνης Χρύσης.Προπονητές της Ομάδας την τελευταία δεκαετία ο Αείμνηστος Σάκης Καλαμπόκας 2002-2005 , Νίκος Φραγκεσκάκης 2006-2007 και Γίαννης Τσακίρης 2008 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα ο Σύλλογος διατηρεί ακαδημία Μπάσκετ με πάνω απο 170 νεαρούς αθληρές . Κυριώτερες επιτυχίες των Ακαδημιών του Διαγόρα η Κατάκτηση του πρωταθλήματος Δωδεκανήσου Εφήβων τις χρονιές 2008 και 2009 , καθώς και του πρωταθλήματος Παμπαίδων το 2011.
http://el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου